Založ si blog

Kritické myslenie, ktoré potrebujeme

Včera som sledoval jednu zaujímavú diskusiu medzi „Science guy-om“ Billom Nyeom a Kenom Hamom – zarytý americký kreacionista a vedúci „Creation Museum“. Diskusia bola celkom zaujímavá, obe strany predostreli svoje argumenty a ukončilo sa to otázkami z obecenstva. K debate sa nebudem vyjadrovať, môžete si ju pozrieť sami:

To, o čom by som niečo málo napísať je Hamovo „Creation Museum“ v Kentucky. Po zhliadnutí live streamu mi to nedalo a na youtube som si pozrel pár videí exkurzií z tohto, prinajmenšom, prihlúpleho múzea.

Prvé, čo ma prekvapilo, bolo to, ako celá budova vyzerá. Už na prvý pohľad to nebola lacná záležitosť a musela hlavu Answer in Genesis  Ken Hama stáť nemalé peniaze. Je naozaj na zamyslenie, že človek, ktorý tvrdí, že svet je starý 6000 rokov, je schopný dostať značnú podporu a postaviť niečo tak monumentálne ako je jeho múzeum. Posúďte sami:

V podstate ide o to, že v múzeu sú zobrazené rôzne scenérie, ako človek žil bok po boku s bylinožravými dinosaurami, ukazujú ako bola postavená Noemova archa, ponúkajú neotrasiteľné dôkazy celosvetovej potopy zoslanej nekonečne milujúcim Bohom a podobne. Skrátka – doslovný výklad Biblie, predovšetkým jej prvej knihy Genesis. Toto múzeum malo v priebehu 6 rokov niečo cez 2 000 000 návštev. Je naozaj veľmi znepokojujúce, čo dokáže človek, ak má peniaze a podporu intelektuálnej spodiny Ameriky. Rodiny sa tu kochajú touto žumpou a vďaka stupidite rodičov, ktorí tam vláčia aj svoje deti, prenášajú túto žumpu aj do hláv svojich potomkov. Je to priam ukážkový spôsob ako intelektuálne rozložiť spoločnosť. Čo je však ešte strašidelnejšie je to, že toto nie je len výsada Ameriky. Smrad sa šíri aj do Európy a predpoladám, že aj niekto z vás sa už stretol s kreacionistom aj tu na Slovensku. Uvedomujem si, aký bezmocný je inteligentný jedinec, ktorý by rád niečo podnikol proti tomuto bezstrestnému šíreniu bludov.

Toto je daň za slobodu slova bez cenzúry. Osobne považujem za vrcholne neprijateľné, aby sa v kníhkupectve voľne predávali knihy, na internete šírili články, ktoré jasne protirečia známym vedeckým poznatkom. Ako je možné, že sme dokázali zákonom podchytiť a zakázať, šírenie propagácie nacizmu, rasizmu, a rôznych nebezpečných „izmov“ a ideológií, ale akosi nie sme schopní eliminovať takisto mnohokrát škodlivé nepravdivé informácie? Poviete si možno, že človek sám musí rozhodnúť, ktoré infomácie sú relevantné, dôveryhodné, a ktoré nie. Ale tak to nefunguje. Priemerný človek toho nie je schopný a práve to vnímam ako jeden z najväčší problémov informačného veku. V súčasnosti by to mala byť tá najpožadovanejšia vlastnosť, ale paradoxne tomu tak nie je. Človek jednoduchý hľadá pravdy v ezoterike,  za spoľahlivé považuje pofidérne články bez uvedených zdrojov a nezávislé média, ktoré šíria „pravdu“, ktoré nám mainstreamové média zatajujú.

Vo svete, kde sú ľudia vzdelaní, kde vedia kriticky uvažovať nemôže vzniknúť žiadne Creation Museum, v kníhkupectve nenájdete žiadne Icons of Evolution, ktoré „vyvracajú“ evolúciu, na internete nenájdete žiadne „sódou bikarbónou proti rakovine“. Potreba, respektíve nedostatok, esenciálnych vlastností človeka v informačnom veku je značný problém, pretože sa to netýka len zdanlivo nepodstatných vecí ako sóda bikarbóna. Táto neschopnosť presakuje aj do každodenného života ľudí, ktorí v demokratickom systéme robia dôležité rozhodnutia. Ak človek nie je schopný dostať sa k správnym informáciám, ako môžeme očakávať, že bude schopný uskutočňovať správne rozhodnutia? Poviem vám úprimne, desím sa predstavy sveta, v ktorom si môj sused myslí, že Zem je stará 6000 rokov, kde sa vedci snažia liečiť rakovinu kryštálmi a čakrami , kde doktor predpisuje homeopatiká namiesto liekov, a kde mi vlastné deti chodia do kreacionistických múzeí. Nechcem žiť vo svete, kde minorita rozumných ľudí trpí na úkor majoritnej spodiny – a práve to je dôvod, prečo by sme mali vždy ostro a nekompromisne vystupovať proti iracionalite. Nikdy nechodiť po špičkách, žiadna téma nemá status posvätnosti a všetko treba spochybňovať. Len to je spôsob, ako je možné sa priblížiť k lepšej a vyspelejšej spoločnosti.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1236x
Priemerná čítanosť článkov: 1236x

Autor blogu

Kategórie

Archív